برای دیدن محتوای سایت روی دکمه دسته بندی کلیک بفرمایید
وجود هرگونه توده و یا غده در پستانها بسیار شایع مىباشد. بسیارى از خانمها بخصوص در مواقعى که پستانها بزرگ مىشوند (در حین بلوغ، حاملگى و در زمانهاى قبل از پریود) متوجه مىشوند که پستانهایشان قلنبه قلنبه شده است. این وضعیت معمولاً طبیعى مىباشد و باعث افزایش خطر ابتلاء به سرطان پستان نمىشود. در صورتى که فقط یک توده(غده) مجزا در پستان وجود داشته باشد، مىتواند باعث بروز نگرانى شود اما باید دانست که از هر ده مورد، فقط یک مورد آن به علت سرطان مىباشد.
علل ایجاد تودههاى پستانى
قلنبه قلنبه شدن پستانها اغلب همراه با حساس و دردناک شدن آنها هستند و این تصور وجود دارد که به تغییرات هورمونى که در دورههاى قاعدگى ایجاد مىشود ارتباط داشته باشد. این تودههاى پستانى معمولاً قبل از پریودها(عادات ماهانه) بدتر مىشوند که احتمالاً به دلیل حساس شدن بیش از حد بافت پستانها به هورمونهاى جنسى است که در این مواقع افزایش مىیابند.
در صورتى که یک توده مجزا در پستان وجود داشته باشد، اغلب این توده، فیبروآدنوم مىباشد. فیبروآدنوم یک توده غیر سرطانى است که از رشد بیش از حد یک یا چند لُبول پستانى(قسمتى از پستان که تولید شیر مىکند) ایجاد مىشود.
کیستهاى پستانى بصورت ساکهایى هستند که پر از مایع مىباشند و در بافت پستان قرار دارند. یک یا چند کیست ممکن است در یک یا هر دو پستان وجود داشته باشد. گاهى اوقات، عفونتهاى پستانى که باعث ایجاد آبسه مىشوند نیز تولید تودهاى در پستان مىکنند.
اگر ماستیت (التهاب پستان) به خوبى درمان نشود، آبسههاى پستانى ممکن است ایجاد شوند کهاین وضعیت، بخصوص در خانمهایى که شیر مىدهند شایع مىباشد. یک آبسه پستانى ممکن است ملتهب و دردناک باشد. وجود تودهاى در پستان، همچنین مىتواند به علت سرطان پستان باشد.
درمان
شما باید همیشه و بطور منظم پستانهایتان را خودتان معاینه نمایید تا با وضعیت طبیعى آن کاملاً آشنا شوید. اگر هرگونه توده و یا تغییرى در پستانتان مشاهده نمودید فوراً با پزشک خود در این مورد مشورت نمایید. در صورت نیاز ممکن است سونوگرافى و یا ماموگرافى انجام شود. همچنین ممکن است از این توده، نمونهبردارى شده و به آزمایشگاه پاتولوژى فرستاده شود تا به دنبال سلولهاى سرطانى بگردند.
بسیارى از تودههاى غیرسرطانى نیازى به درمان ندارند. قلنبهقلنبه شدن پستانها معمولا بعد از یائسگى کاهش مىیابد، اما اگر بعد از یائسگى تحت هورمون درمانى قرار بگیرید ممکن است این وضعیت ادامه یابد. با این حال، کیستهاى پستانى معمولاً نیاز به تخلیه شدن دارند. با پیشرفتهایى که امروزه در تشخیص درمان سرطان پستان بوجود آمده، در صورتیکه تشخیص سرطان در اوایل ایجاد آن داده شود درمان آن موفقیتآمیز خواهد بود